IMFLUNA LOGO

ریشه گیاه بسفایج

Polypodium Vulgare

گیاهی است با نام علمی" Polypodium Vulgare" که بیشتر در مناطق جنگلی و مرطوب می روید، مناطق رویش آن در جهان شامل آفریقا، اروپا، کانادا، آمریکا، ترکیه، شرق آسیا و ایران می باشد. این گیاه قبلاً به عنوان دارو در برابر مشکلات تنفسی و روماتیسم استفاده شده است. اثر خلط آور و ملینی دارد. هندی ها در آمریکای شمالی برای تسکین علائمی مانند درد گلو و سرفه، ریزوم را می جویدند و شربت آن را مصرف می کردند؛ در حالی که مردم شهر سامی از ریزوم به عنوان شیرینی استفاده می کردند. ریزوم بسفایج به عنوان شیرین کننده استفاده شده است (88).

اثرات فارماکولوژیک گیاه بسفایج:

تحقیقات فیتوشیمیایی نشان داده است که ریزوم گیاه بسفایج، حاوی استرهای بوتیریک، هگزوئیک، لاریک و سوکسینیک، متیل سالیسیلات بوتیریک (90و89)، ایزووالریک و آلفا-متیل بوتیریک است. علاوه بر این، پلی پودین A (اکدیسترون) ، پلی پودین B (5β-هیدروکسی اکدیسترون) ، گلوکوکافئیک اسید، پلی دین از ریزوم Polypodium vulgare نیز جدا شده اند و مشخص شده اند. ساپونین اسلادین در ریزوم های Polypody یافت شده و مسئول طعم شیرین است. علاوه بر اسلادین، ساپونین دیگری به نام پلی پودوساپونین نیز از ریزوم جدا شده است (91). ریشه پولیپودی به عنوان یک محرک تسکین دهنده توصیف می شود و بر غشای مخاطی کانال الوین و اندام های تنفسی تأثیر می گذارد. همچنین ساپونین موجود در گیاه تازه پولیپودی به عنوان مهار کننده سرفه عمل می کند (92).

در یک مطالعه اولیه، عصاره ریزوم پولیپودی بر روی سلول های میمون سبز بوفالو، خواص ضدویروسی را از خود نشان داده است (93).

به نظر می رسد که پلی دین موجود در ریزوم پولیپودی خشک دارای فعالیت آنتی بیوتیکی است و از این رو در سرفه و سرماخوردگی مورد استفاده قرار می گیرد (91).

[88]- European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use, London, 6 November 2008, Doc. Ref.: EMEA/HMPC/600669/2007.

[89]- Chopra RN, Nayar SL, Chopra IC Glossary of Indian Medicinal Plants. Council of Scientific & Industrial Reserach, New Delhi 1956, 201. [90]- Foster S. A Field Guide to Medicinal Plants. Houghton Mifflin, Boston 1990, 306.

[91]- Jizba J, Herout V, Šorm F. Isolation of Ecdysterone (Crustecdysone) from Polypodium vulgare L. Rhizomes. Tetrahedron Letters 1967, 18: 1689-1691.

[92]- Lyle TJ. Physio-Medical Therapeutics, Materia Medica and Pharmacy. The National Association of Medical Herbalists of Great Britain, Ltd; London 1932, 288.

[93]- Husson GP, Vilagines R, Delaveau P. Recherche de Propriétés Antivirales de quelques Extraits D’orgine Naturelle. Ann. Pharmaceutiques Françaises 1986, 44: 41-48.